петак, 12. август 2016.

Бранкова улица добила ново лед смарт осветљење

Град Београд добио је од данске компаније „HeSaLight” донацију од 20 лед смарт сијалица, у вредности од око два милиона динара, које ће допринети уштеди електричне енергије и до 60 одсто, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали након састанка са представницима ове компаније.

Он је истакао да је најмодернијим лед лампама за уличну расвету осветљена Бранкова улица, од угла са Поп Лукином до угла са Улицом царице Милице и додао да Град Београд убрзано ради на пројекту јавно-приватног партнерства за јавну расвету, како би се улична расвета на свих 160.000 стубова у граду заменила новим лед сијалицама.

– Реализацију ЈПП пројекта очекујемо до краја године, што ће осим уштеде због ниске потрошње електричне енергије, допринети да Београд изгледа лепше и буде боље остветљен. Захваљујем компанији „HeSaLight”, која је једна од водећих у области лед осветљења у Европи, на донацији која Београд сврстава у престонице са најмодернијим осветљењем – нагласио је градоначелник.

Осим значајне уштеде електричне енергије, у Бранковој улици, која је једна од најзагађенијих у Београду, нове лед лампе допринеће смањењу емитовања угљен-диоксида за чак 60 одсто, али и бољој осветљености од 15 одсто до 20 одсто.

– Енергетска ефикасност је императив свих земаља чланица Европске уније, која је донела одлуку да се потрошња енергије смањи за 20 одсто до 2020. године. Овом донацијом желели смо да подигнемо свест јавности о свим бенефитима лед расвете, али и да помогнемо Србији у њеним настојањима за достизањем стандарда ЕУ и придруживању европској енергетској заједници – оценио је директор за развој пословања „HeSaLight” у Србији Угљеша Јокић.
Постављене лед лампе имају инсталиране пратеће сензоре и савремени систем централног мониторнига и контроле. Лед расвету карактерише висока сигурност и отпорност на хладноћу, топлоту, вибрације, а просечан век трајања тих сијалица је око 100.000 радних сати.

Компанија „HeSaLight” планира покретање производње лед расвете и отварање фабрике у Србији, а на основу припремљеног плана фабрика би у првој фази запослила 100 људи.